Bekkenfysiotherapie
Fysiotherapie bij bekkenklachten
Voor mensen met klachten in het bekkengebied.
Wanneer kan de fysiotherapeut voor bekkenklachten zinvol zijn?
De fysiotherapeut kan u helpen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van ongewenst urineverlies of wanneer u overdag heel vaak moet plassen (>10x per dag). Of als u er ’s nachts vaak uit moet om te plassen. Maar ook wanneer er sprake is van nadruppelen, pijn voor, tijdens en na het plassen, moeite met ophouden van ontlasting, pijn bij vrijen, of wanneer u vaak blaasontstekingen heeft.
Bij vrouwen zien we deze klachten vaak terug na een zwangerschap of bevalling en tijdens of na de overgang. Wat mannen betreft, komen deze problemen vaker voor na een prostaatoperatie of wanneer zij tijdens hun werk weinig tot geen gelegenheid hebben om naar het toilet te kunnen.
Ook voor vrouwen die tijdens en na de zwangerschap te maken hebben met klachten in het bekkengebied en lage rugpijn hebben, kan fysiotherapie een uitkomst zijn.
De volgende problemen en pijnklachten worden vaak toegeschreven aan bekkenklachten:
Pijn aan de voorzijde bij het schaambeen, bij de liezen, aan de binnenzijde van het bovenbeen, aan het stuitje, aan de bil, aan de bekkenbodem, de onderbuik of de rug. Niet lang kunnen staan, lopen, fietsen, bukken, tillen, zitten, omdraaien in bed of liggen en moeite hebben met traplopen.
De gespecialiseerde fysiotherapeut voor bekken(bodem)klachten kan u helpen deze klachten te verminderen d.m.v. de bekkenbodemspier en rugspieren te trainen. Hiervoor zijn diverse oefeningen mogelijk, zowel liggend als zittend op bijvoorbeeld een grote bal. U leert u bewust te worden van uw bekkenbodemspieren en de belastbaarheid van het lichaam. O.a. door beeldmateriaal en uitleg waar de bekkenbodemspier zit en hoe deze werkt.
D.m.v. spierversterkende oefeningen (na bevalling of bij urineverlies) of ontspanningsoefeningen (bij obstipatie of moeite met uitplassen), proberen we de spier weer normaal te laten functioneren.
Daarnaast besteden wij ook aandacht aan het zogenaamde plas- en toiletgedrag. En soms wordt er gevraagd een plaslijst bij te houden zodat we inzicht krijgen in het plasgedrag.